Current track

Title

Artist

Background

Kako digitalna magija menja način našeg odevanja?

Autor od oktobar 24, 2023

Na nedavnom „Adobe Max 2023“ događaju, naučnica i dizajnerka Kristin Dijerk je oduševila svet svojom revolucionarnom kreacijom – „digitalnom“ haljinom.

U okviru projekta „Primrouz“, Kristin je spojila modni dizajn i tehnologiju na jedinstven način. Haljina, koja na prvi pogled izgleda kao klasičan komad, krije u sebi čaroliju: mali ekrani, koji podsećaju na krljušt, čine teksturu materijala. Ovi ekrani omogućavaju haljini da menja boje i dezen iz sekunde u sekundu, stvarajući dinamične i često animirane obrasce.

Predstavljajući svoje remek delo, Kristin je istakla da ova digitalna haljina omogućava potpunu interaktivnost. Pomoću senzora ugrađenih u haljinu, dizajn se može menjati bez potrebe za fizičkim dodirivanjem ekrana. Ova inovacija predstavlja revoluciju u modnom svetu, pokazujući da moda ne mora biti statična, već može biti dinamična i živa, prateći korake nosioca čak i u pokretu.

Oduševljena publika nije krila svoje divljenje predstavljenim mogućnostima. Iako detalji o procesu izrade i ceni ove tehnološke čarolije još uvek nisu poznati, Primrouz haljina otvara vrata ne samo za modnu industriju već i za šire područje dizajna i tehnologije. Ovakvi projekti ukazuju na budućnost u kojoj se kreativnost i tehnologija sjedinjuju stvarajući pravo čudo.