Current track

Title

Artist

Background

Neradni dani za Vaskrs i 1. maj

Autor od mart 21, 2024

Dobra vest koja ide u prilog velikom broju građana je što će se ove godine spojiti neradni dani za 1. maj i uskršnji neradni dani.
Neki građani će ove dane spojiti i dobiti mini odmor, ali ipak, kod drugih neće biti spajanja.
Ovogodišnji neradni dani počeće sa Praznikom rada u našoj zemlji. 1. i 2. maj standardno se praznuju neradno, a odmah na njih se nadovezuju neradni dani za Uskrs od 3. do 6. maja. Dakle od 1. maja pa sve do Đurđevdana mnogi će odmarati.

Školski raspust će se poklopiti sa neradnim danima koje smo već pomenuli. Raspust kreće 29. aprila, pa mnogi roditelji uzimaju i slobodne dana kako bi u potpunosti iskoristili i uskladili svoj odmor sa prolećnim raspustom.
Ko bude radio sleduje mu 210% dnevnice prema zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice.
Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i
ugovorom o radu. Uvećanje od 110% primenjuje se na ugovorenu satnicu, te zaposleni prima 100% redovne zarade (dnevnice) + 110% redovne zarade (dnevnice).
Zaposleni koji radi na dan državnog praznika praktično će primiti 210% ugovorene dnevnice ako tog dana bude raspoređen na rad.

Neradni dani do kraja 2024. godine.

  • 1 i 2  maj – Praznik rada
  • 3 maj – Veliki petak
  • 5 maj – Vaskrs
  • 6. maj – Vaskršnji ponedeljak
  • 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu