Current track

Title

Artist

Background

VRAĆAJU SE SISTEMATSKI PREGLEDI DECE.

Autor od oktobar 17, 2023

Projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ predstavlja sveobuhvatan program zdravstvenih pregleda namenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola širom Srbije.

Uključeno je 76 domova zdravlja koji su odgovorni za organizaciju sistematskih medicinskih pregleda. Pedijatri će direktno u školama obavljati ove preglede, imajući za cilj procenu opšteg zdravstvenog stanja dece i proveru njihovih sposobnosti za učešće u školskim sportskim aktivnostima.

Ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić, izrazila je nameru da projektu proširi delokrug na vrtiće, kako bi se podigla svest i kod najmlađih o važnosti održavanja dobrog zdravlja i razvoja fizičkih veština. Njen plan uključuje postizanje trajne navike kod dece da se bave fizičkom aktivnošću, učestvujući u sportskim aktivnostima najmanje dva puta nedeljno. Ovaj projekat ne samo da pruža preventivne medicinske usluge, već takođe ima za cilj podsticanje zdravih životnih navika koje će deca zadržati i tokom odraslog doba. Kroz specijalizovane preglede, fokusirane na decu koja se već bave sportom, projekt nastoji obezbediti pravovremenu dijagnozu, podršku i motivaciju mladim sportistima, čime se doprinosi razvoju sportskih talenata u zemlji. Očekuje se da će ovaj prošireni pristup imati dugoročan pozitivan uticaj na zdravlje i dobrobit dece u Srbiji.

Izvor: Dnevnik.rs