Current track

Title

Artist

Background

Napoleonov šešir ruši rekorde na aukciji: Prodat za 1,932 miliona evra!

Autor od decembar 8, 2023

Na francuskoj aukciji, šešir koji je nekad pripadao Napoleonu Bonaparti, dok je bio francuski car, pronašao je novog vlasnika u nedelju po rekordnoj ceni od 1,932 miliona evra (2,1 milion dolara). Ovaj dvorog šešir, sa karakterističnim bojama francuske zastave – crnom, plavo-belom i crvenom – privukao je interesovanje kolekcionara širom sveta.

Osenat, aukcijska kuća, nije otkrila identitet kupca, ali je istakla da je šešir izazvao globalnu pažnju među kolekcionarima. Prethodni rekord za prodaju Napoleonovog šešira takođe je bio postavljen od strane iste aukcijske kuće 2014. godine, kada ga je kupio južnokorejski biznismen za 1,884 miliona evra.

Ovaj šešir, deo kolekcije Jean-Louis Noisiez-a koji je nedavno preminuo, pridružio se drugim predmetima iz Napoleonove ere na aukciji, uključujući medalju Legije časti i par srebrnih mamza koji su nekada pripadali samom Napoleonu.

Konačna cena ovog istorijskog šešira znatno je nadmašila očekivanja aukcijske kuće Osenat, više nego dvostruko premašujući procenjenu vrednost od 600.000 do 800.000 evra, i gotovo četiri puta nadilazeći početnu cenu. Ovaj rekordni iznos jasno pokazuje fascinaciju koju Napoleonova istorija i artefakti i dalje izazivaju širom sveta.